Dobrodošli na spletni strani dogodkov v Novi Gorici!

V soboto se začne Letni kino Silvana Furlana 2017

V soboto se začne Letni kino Silvana Furlana 2017

18. 7. 2017
/

V soboto se začne Letni kino Silvana Furlana 2017

Na Poletni sceni za mestno hišo v Novi Gorici, ki domačinom in obiskovalcem ponuja kvaliteten kulturni program ob poletnih večerih, potekajo še zadnje priprave pred letošnjo peto sezono Letnega kina Silvana Furlana. Med 22. julijem in 2. avgustom bo ljubiteljem dobrih filmov ponudil deset brezplačnih filmskih večerov, na katerih bo lahko vsakdo našel film zase. Dvajset filmov, slovenskih in tujih avtorjev, kratkih, dolgih, dokumentarnih in igranih, postavlja ogledalo družbi, nas preplavi z dobrim humorjem, glasbo in filmsko pesmijo ter raziskuje zgodbe mest od blizu in daleč.

Na otvoritvenem večeru v soboto, 22. julija, ob 21. uri bomo publiki ponudili iskrivo in izjemno islandsko-francosko romantično komedijo Dotik vode režiserke Sólveig Anspach, ki bo zagotovo odgnala še tako temne misli in privabila nasmeh na usta. Film je prejemnik nagrade SACD v cannski sekciji Štirinajst dni režiserjev. V sodelovanju s Filmskim arhivom RS bodo pred projekcijo filma za kratek čas na velikem platnu letnega kina zaživele arhivske podobe izgradnje Nove Gorice. V nedeljo, 23. julija sledi projekcija slovenskega filma Komedija solz, v goste prihaja režiser in pisatelj Marko Sosič.

Ponedeljek, 24. julija, bo posvečen nostalgiji in preteklosti. Predstavljata se dokumentarni film Trst, Jugoslavija, ki nas popelje v sedemdeseta, ko je bil Trst in njegov »Ponte Rosso« priljubljeno nakupovalno središče celotne Jugoslavije, ter video esej o nastanku mesta na meji Nova Gorica dokumentarni film Mesto na travniku. Filma bodo predstavile avtorica idejne zasnove Wendy D’Ercole ter režiserki Anja Medved in Nadja Velušček.

V torek, 25. julija, si bomo lahko ogledali animirani film Rdeča želva režiserja Michaëla Dudoka de Wita v produkciji znamenitega japonskega studia Ghibli. V sredo, 26. julija, bo na ogled nemški film režiserja Fatiha Akina Zbogom, Berlin!, ki si je letos prislužil tudi Evropsko nagrado mladega filmskega občinstva.

V četrtek, 27. julija, prihajajo v goste režiser Igor Šterk in njegova ekipa, ki nas bodo zapeljali v toplo in napeto zgodbo o odraščanju, ljubezni, prijateljstvu in junaštvu. Občinstvo je film Pojdi z mano na lanskem Festivalu slovenskega filma v Portorožu prepoznalo kot najboljši film festivala.

Po kratkem premoru bo veliko platno na Poletni sceni ponovno zaživelo v nedeljo, 30. julija, s projekcijo zadnje mojstrovine Jima Jarmuscha, v kateri režiser za navdih vzame mesto Paterson v New Jerseyu. Paterson, filmska pesem o iskanju lepote v trenutkih vsakdana, je hkrati hommageameriškemu pesniku Williamu Carlosu Williamsu.

V ponedeljek, 31. julija, bo na letnem kinu nabito z mlado filmsko ustvarjalnostjo. Predstavljajo se domači mladi filmarji, študentje AGRFT v Ljubljani in Akademije za umetnost univerze v Novi Gorici. Svoje kratke filme bodo v živo predstavili Fabris Šulin, Neli Maraž, Leo Černic, Rajat Sharma in drugi. V uvodu bodo predstavljeni tudi prvi filmi, ki so prispeli na natečaj Mlado mesto naš utrip, ki sta ga Kinoatelje in Ustanova Silvana Furlana razpisala v okviru programa 70-letnice Nove Gorice.

V torek, 1. avgusta, bo na ogled film Toni Erdmann, velika senzacija lanskega festivala v Cannesu in za marsikoga film leta. Smešna in hkrati globoko ganljiva pripoved o družinskih vezeh, o vlogah, ki jih v življenju igramo ter o iskanju vrednot v sodobnem svetu.

Letni kino v Novi Gorici se zaključuje v sredo, 2. avgusta, z glasbeno obarvanim filmskim večerom. Glasbeni dokumentarec Moj narobe svet režiserke Petre Seliškar nas skozi priredbe znanih slovenskih in svetovnih glasbenikov popelje v svet pronicljivega in vsestranskega umetnika Frana Miličinskega – Ježka. Filmsko platno bo letos zadnjič zažarelo s projekcijo filma s polnim naslovom Glasba je časovna umetnost 2, LP film Buldožer – Pljuni istini u oči, dokumentarcem o legendarni istoimenski plošči iz leta 1975, prvencu subverzivne skupine Buldožer, ki je močno zaznamovala slovensko in jugoslovansko glasbeno sceno. V goste prihajajo režiserka Varja Močnik, koscenarist Igor Bašin in producentka Viva Videnović.

Vsi tuji filmi bodo opremljeni s slovenskimi podnapisi. V primeru dežja bodo nekatere projekcije izvedene v sejni dvorani novogoriške mestne hiše, zato vas vabimo, da sledite svežim informacijam na naši spletni strani in na družbenih omrežjih. Vsi filmski večeri se bodo začeli ob 21. uri.

Celoten program objavljamo na spodnji povezavi:

>> PROGRAM Letnega kina 2017

>> DOGODKI Letnega kina 2017

 

Cover naslovna večja

 


Post a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Vabljeni k obisku dogajanja v Novi Gorici!

© Mestna občina Nova Gorica. Vsebin ni dovoljeno kopirati / uporabljati brez predhodnega pisnega dovoljenja avtorja. Za več informacij nas kontaktirajte.
Izvedba spletne strani: KK, multimedija & oglaševanje