Dobrodošli na spletni strani dogodkov v Novi Gorici!

Mesto knjige – Vojna in mir

Mesto knjige – Vojna in mir

29. 5. 2018
objavljeno v Novice
/

MESTO KNJIGE 2018: VOJNA IN MIR
8 dni, več kot 20 dogodkov, 1000 knjig in zgodb na enem mestu

V središče Nove Gorice se med 1. in 8. junijem 2018 vrača knjižni festival Mesto knjige. Ob 100. obletnici konca velike vojne se bomo podali v raziskovanje velikih zgodb o vojni in miru. Tudi letos vas vabimo na sprehode, pogovore, delavnice, predstavitve knjižnih novosti, projekcije, razstave in koncerte, ki bodo zgradili edinstveno mesto na Bevkovem trgu v Novi Gorici. Od torka, 5. junija, do petka, 8. junija, pa svojo radovednost in željo po branju lahko potešite tudi na knjižnem sejmu z več kot 20 založbami.

Knjižni festival bomo slovesno otvorili v petek, 1. junija 2018, ob 19. uri v avli Mestne občine Nova Gorica. Prvi dan festivala bomo gostili pisateljico izraelsko-palestinskih korenin, Widad Tamimi, ki bo v pogovoru z novinarko Patricijo Maličev predstavila svoj roman Vrtnice v vetru. Slovenski prevod romana je izšel marca letos pri založbi Sanje, v izvirniku pa leto prej pri italijanski založbi Mondadori. V duhu kulturnega povezovanja bo dogodek potekal dvojezično, v italijanskem in slovenskem jeziku, ob prisotnosti tolmača. Dogodek pripravljamo v sodelovanju s Kulturnim domom Gorica. Večer bomo nadaljevali s pripovedovalsko-glasbenim dogodkom Mesto, morje, gozd. Z ljudskimi in avtorskimi pripovedkami ob glasbeni spremljavi nam bodo pripovedovalke Špela Frlic, Tjaša Koprivec in Anja Novak pričarale pravljično vzdušje, ki ga bo nadgradil izjemen koncertni dogodek. V Novi Gorici se bo prvič ustavil imaginarni folk trio Širom, bržčas naš najboljši instrumentalni sestav v tem trenutku. Glasbeni program letos pripravljamo v sodelovanju s Kvantavtorskimi večeri KUD Morgan.

V soboto, 2. junija, se bomo potepali po poteh spomina. Kaja Širok, direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije in avtorica projekta Topografije spomina, nas bo popeljala na sprehod od Gorice do Nove Gorice in nas spoznala z osebnimi spomini tukajšnjih prebivalcev. Po sprehodu se bomo zazrli v spominske krajine avstrijskega prevajalca, urednika in pesnika, ki se je zapisal ustvarjanju v slovenskem jeziku, ko je prvič prebral verze Srečka Kosovela. Ludwig Hartinger, ki je med drugim z Alešem Bergerjem uredil monografijo Ikarjev sen, bo z Nejcem Rožmanom Ivančičem spregovoril o svojem delu in pesniški zbirki Ostrina bilk, ki jo je napisal v slovenščini.

V ponedeljek, 4. junija, bo Mesto knjige obiskal večkrat nagrajeni slovenski stripar in ilustrator Damijan Stepančič. Po otvoritvi razstave ilustracij iz slikanice Anton!, ki govori o izkušnjah ilustratorjevega pradedka na soški fronti, se bo z avtorjem o njegovem delu pogovarjala literarna kritičarka Ana Geršak.

V torek, 5. junija, bomo na Bevkovem trgu ob 12. uri otvorili letošnji knjižni sejem Mesta knjige. Več kot 20 založb bo predstavilo knjižne novosti in obiskovalcem ponudilo knjige po sejemskih cenah. Dan bomo nadaljevali pravljično. Ob 17. uri v Knjižnici Franceta Bevka pripravljamo Pravljične urice za najmlajše. Ob 19. uri se festival Mesto knjige ponovno seli na Bevkov trg, kjer bo Nadja Velušček klepetala s tržaško avtorico bosanskih korenin, Diano Bošnjak Monai. Pogovarjali se bosta o njeni knjigi Iz Sarajeva z ljubeznijo (Da Sarajevo con amore), ki je čudovit dialog vnukinje z dedkovimi dnevniškimi zapisi v času obleganja Sarajeva. Večer bomo zaključili s predstavitvijo najnovejše knjige urednika in novinarja Alija Žerdina, Ujetniki omrežij, ki je izšla letos pri založbi UMco. Z avtorjem se bo pogovarjal urednik revije Razpotja Luka Lisjak Gabrijelčič.

V sredo, 6. junija, bo večer spet v znamenju letošnje teme festivala, vojne in miru. Ob 19. uri nas bo obiskala izjemna novinarka, prevajalka in publicistka, predvsem pa tankočutna pripovedovalka zgodovine, Alenka Puhar. Predstavila bo svoj najnovejši prevod, monografijo Partizanski kirurg, v kateri novozelandski kirurg Lesley Rogers pripoveduje o svojih izkušnjah z jugoslovanskimi partizani. Ob 20. uri bomo gostili Sarivala Sosiča, ki se je z romanesknim prvencem Starec in jaz uvrstil med finaliste za letošnjo nagrado kresnik.

V četrtek, 7. junija, se bomo ob 18. uri ponovno posvečali osebnim spominom. Profesor Matija Tuma, vnuk znamenitega Henrika Tume, bo predstavljal knjigo Moje življenje, ki govori o odraščanju v povojnem času.  Ob 19. uri se bomo preselili na fronto programskih vrstic. Lenart J. Kučić in Filip Dobranić iz ekipe portala Danes je nov dan bosta spregovorila o digitalnih in virtualnih vojnah. Večer bomo sklenili z verzi in glasbo dua Via Poetica, v katerem pesnita in muzicirata Esad Babačić in Andraž Polič.

Petek, 8. junij, je hkrati zadnji dan sejma in zaključek festivala Mesto knjige. Ob 19. uri nas obišče vitezinja poezije 2018, Nina Dragičević, ki bo spregovorila o svojem razvejanem ustvarjanju, v katerem se med drugim posveča literaturi, glasbi, raziskovanju zvoka, radiu in urednikovanju. Ker ne verjamemo v predvidljive zaključke, bo tokratna zatemnitev festivala pripadla filozofu Petru Mlakarju, ki je z Draganom Živadinovom spisal tekstualno maso za uprizoritev Odilo. Zatemnitev. Oratorij. O smrti, erotiki, pozabi, vojni, Bogu, Odilu Globočniku in še čem bo pridigal ob 20. uri.

Pridružite se nam na festivalu Mesto knjige med 1. in 8. junijem 2018 v Novi Gorici!


Post a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Vabljeni k obisku dogajanja v Novi Gorici!

© Mestna občina Nova Gorica. Vsebin ni dovoljeno kopirati / uporabljati brez predhodnega pisnega dovoljenja avtorja. Za več informacij nas kontaktirajte.
Izvedba spletne strani: KK, multimedija & oglaševanje