Dobrodošli na spletni strani dogodkov v Novi Gorici!

Letni kino Silvana Furlana (21. julij-1. avgust 2018)

Letni kino Silvana Furlana (21. julij-1. avgust 2018)

17. 7. 2018
objavljeno v Letni kino 2018, Novice
/

LETNI KINO SILVANA FURLANA (21. julij-1. avgust 2018)

Tudi letos se bo v osrednjem dogajanju Poletne scene v Novi Gorici odvijal Letni kino Silvana Furlana, ki bo že šesto sezono zapored med 21. julijem in 1. avgustom publiki ponudil izbor sodobnih filmov tuje in domače produkcije. Na Ploščadi Silvana Furlana za novogoriško mestno hišo se bo tako odvilo enajst filmskih večerov. Med njimi bo v četrtek, 26. julija, ob 21. uri poseben, Silvanov večer, na katerem bomo slovesno razglasili poimenovanje ploščadi po Silvanu Furlanu, obenem pa se bomo domačina in ustanovitelja Slovenske kinoteke spomnili tudi s programsko zasnovo večera. V goste ta večer prihajajo Silvanove hčerka, sestra in žena Ula Furlan,  Miranda Brataševec in Jedrt Jež Furlan. 
        
Letošnji program letnega kina prinaša kar nekaj slovenskih filmov in v letu, ki ga na Mestni občini Nova Gorica posvečamo ustvarjalnosti mladih, tudi Večer domačega filma, na katerem se bodo prestavili mladi goriški filmski ustvarjalci. Letošnji filmi so angažirani, obenem pa so med njimi tudi filmi, ki v mesto prinašajo poletni utrip. Z letošnjo programsko zasnovo potujemo po vsem svetu, od Evrope do Amerike in Azije, pa vse do Avstralije. Novost letošnje edicije so kratki filmi, ki bodo predvajani pred posameznim celovečercem. To so Ribolov Jana Cvitkoviča, Martin Krpan Nejca Sajeta, Nevidna roka Adama Smitha Slobodana Maksimovića,  Nočna ptica Špele Čadež, Srečno, Orlo! Sare Kern, V modrino Antonete Alamat Kusijanović, Celica Dušana Kastelica in Moderne kunst Marka Šantića. 

Letošnjo sezono Letnega kina Silvana Furlana začenjamo v soboto, 21. julija, ob 21. uri s filmom Druga stran upanjaAkija Kaurismäkija. Finski velemojster absurdnega humorja z zgodbo o nepričakovanem prijateljstvu med sirskim beguncem in finskim gostincem zada še en duhovit udarec neusmiljeni birokraciji, s katero sodobna Evropa sprejema prosilce za azil. Režiser je prejel srebrnega medveda za najboljšo režijo na Berlinalu. Ta večer bomo predvajali tudi kratki film Ribolov režiserja Jana Cvitkoviča, ki se nam bo pridružil na projekciji. V nedeljo, 22. julija,  nadaljujemo z družinskim filmom z naslovom Rdeči pes Modri Kriva Stendersa. To je zgodba o slovesu od otroštva, posneta v čudoviti avstralski pokrajini. 

V sodelovanju s čezmejnima filmskima festivaloma Poklon viziji in Niesse film festival v okviru sodelovanja Nove Gorice in Zittaua pri pripravi kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2025 v Novo Gorico prihaja film Muhi: Generally Temporary Rina Castelnuova in Tamirja Eltermana. Na sporedu bo v ponedeljek, 23. julija. V torek, 24. julija, bo na ogled film z naslovom Pokliči me po svojem imenu italijanskega režiserja Luke Guadagnina. Guadagnino se s filmom, ki je posnet po istoimenskem romanu Andréja Acimana, vrača v opojno poletje v osrčju severne Italije s tenkočutno zgodbo o odraščanju ter nadvse čutno zgodbo o prvi ljubezni. Film je prejel oskarja za najboljši prirejeni scenarij ter tri nominacije za zlate globuse.

Projekt Florida Seana Bakerja bo na sporedu v sredo, 25. julija. Sean Baker je že z gverilskim filmom Tangerine (2015), v celoti posnetim na prenosni telefon iPhone 5s, dokazal, da je zelo nadarjen mlad režiser, ki ima velik posluh za socialno ogrožene. S Projektom Florida je razkril ozadje ameriške družbe, ki se skriva za poprealno podobo.

Na Silvanovem večeru v četrtek, 26. julija, bomo po uvodem uradnem delu z razglasitvijo poimenovanja ploščadi po Silvanu Furlanu, predvajali dokumentarni kolaž – portret o Silvanu Furlanu z naslovom Življenje za film v režiji Slavka Hrena. Sledila bo projekcija filma Atalanta ali trabakula, ki plove mimo režiserja Jeana Vigoja iz leta 1934, posnet na 35 mm traku. Gre za film iz Silvanovega izbora desetih najboljših filmov.

Film o prvem uradno izdanem domačem albumu skupine Laibach z naslovom Glasba je časovna umetnost 3 režiserja Igorja Zupe bo na ogled v soboto, 28. julija. V nedeljo, 29. julija, pa bo na sporedu dokumentarni film o življenju in zapuščini slovitega potapljača Jacquesa Mayola, pionirja prostega potapljanja, z naslovom Človek delfin režiserja Lefterisa Charitosa. Playing Men slovenskega režiserja Matjaža Ivanišina bomo predvajali v ponedeljek, 30. julija. Film nas odpelje na popotovanje skozi Slovenijo, Hrvaško, Italijo in Turčijo ter prikazuje moške vseh generacij pri druženju ob igrah.

Torkov večer 31. julija bo namenjen filmu z naslovom Proti svetlobi priznane japonske režiserke Naomi Kawase. Njen deveti igrani celovečerec je poetična zgodba o dveh izgubljenih dušah, ki ju združi čarobni svet filma.

Letni kino Silvana Furlana bomo zaključili 1. avgusta z Večerom domačega filma, na katerem se bodo s kratkimi filmi predstavili mladi goriški filmski ustvarjalci, kot so Neli Maraž, Urban Košir, Matej Okroglič in Fabris Šulin ter študenti Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici. Premierno bo predvajan tudi film, ki je nastal na filmski delavnici Mlado mesto – Naš utrip ter film clouds. mladih obetajočih filmskih ustvarjalcev iz sosednje Gorice. 

Podrobnejši program:
Letni kino – ZGIBANKA 2018.pdf

 

INFORMACIJE

Vsi tuji filmi bodo opremljeni s slovenskimi podnapisi. V primeru dežja bodo projekcije izvedene v sejni dvorani novogoriške mestne hiše, zato vas vabimo, da sledite svežim informacijam na spletni strani www.dogodki-novagorica.si in na družbenih omrežjih (facebook Poletna scena Nova Gorica). Vsi filmski večeri se bodo začeli ob 21. uri. Vstop je prost.

Obiskovalce poletnih prireditev v Novi Gorici spodbujamo, da na prireditve prihajajo na trajnostni način – peš, s kolesom ali z javnim prevozom.

 

 

 

 


Post a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Vabljeni k obisku dogajanja v Novi Gorici!

© Mestna občina Nova Gorica. Vsebin ni dovoljeno kopirati / uporabljati brez predhodnega pisnega dovoljenja avtorja. Za več informacij nas kontaktirajte.
Izvedba spletne strani: KK, multimedija & oglaševanje