Dobrodošli na spletni strani dogodkov v Novi Gorici!

Mednarodni festival Harmonikada postavlja v ospredje harmoniko

Mednarodni festival Harmonikada postavlja v ospredje harmoniko

7. 11. 2019
/

 

Mednarodni festival Harmonikada postavlja v ospredje harmoniko

Harmonikada je mednarodni glasbeni festival, ki nastaja pod okriljem Kulturno-umetniškega društva KREA. V ospredje postavlja harmoniko kot koncertno glasbilo v vseh njenih žanrskih razsežnostih, s čimer spreminja zakoreninjena prepričanja o njeni vlogi kot zgolj ‘frajtonarci za ljudske viže’. 

Festival z osrednjim dogajanjem v Novi Gorici in s koncerti na širšem področju Mestne občine Nova Gorica, Občine Gorica (Italija) in Občine Šempeter-Vrtojba razveseljuje poslušalce, željne zanimivih glasbenih pustolovščin, ki se odvijajo tudi izven mestnih središč v včasih pozabljenih in še ne izkoriščenih kotičkih. 

V okviru Harmonikade 2019 bodo nastopila najvidnejša imena sodobne harmonike iz Slovenije in tujine. Priznani glasbeniki in glasbene skupine nam bodo harmoniko predstavili v klasičnih skladbah, temperamentno v jazzovskih ritmih in ganljivo v etno melodijah. 


PROGRAM

Torek, 12. november 2019, ob 19.30
Coroninijev dvorec, Šempeter pri Gorici

»Leonardo da Vinci in njegova harmonika«
ALEKSANDER IPAVEC & PAOLA CHIABUDINI (SL/I)
Otvoritveni dogodek, posvečen 500-letnici smrti znanstvenika in umetnika Leonarda da Vincija. 

Aleksander Ipavec, da Vincijev portativ
Paola Chiabudini, čembalo
Predstavitev da Vincijevega portativa Maria Buonoconta, izdelovalca antičnih glasbil 

Leto 2013 je bilo za harmonikarja Aleksandra Ipavca in čembalistko Paolo Chiabudini, ki sodelujeta že dobrih deset let, na nek način usodno. Mario Buonoconto, ki je po skicah Leonarda da Vincija izdelal nenavadno glasbilo, nadvse podobno harmoniki, je prišel v stik s priznanim tržaškim harmonikarjem. Da Vincijeva harmonika, ki je v svoji osnovi portativ, je izzvala in navdahnila glasbenika do te mere, da sta pripravila poglobljen program, s katerim jo predstavita v vsem svojem zvočnem sijaju. Koncert dveh izjemnih glasbenikov bo tako z glasbo od renesanse do danes na da Vincijevo harmoniko pravi poklon velikemu geniju iz italijanskega mesteca Vinci, ki v tem letu obeležuje 500. obletnico smrti.
Vstopnice v predprodaji na prodajnih mestih Eventim: 10 €
Na kraju dogodka, uro pred koncertom: 12 €


Sreda, 13. november 2019, ob 20.00
Glasbena šola Nova Gorica, koncertna dvorana

HARMONIKARSKI ORKESTER GM SYNTHESIS 4 (SL/I)
Fulvijo Jurinčič, dirigent

Harmonikarski orkester GM Synthesis 4 deluje pod okriljem Glasbene matice iz Trsta. Večina članov v orkestru je glasbeno pot začela prav na tej šoli, v zadnjih letih pa v duhu čezmejnega sodelovanja v njem igra vedno več glasbenikov iz matične domovine. V 40. letih delovanja je orkester postal pomemben del tako imenovane »zamejske« kulturne stvarnosti. Številni uspehi na priznanih glasbenih srečanjih in mednarodnih tekmovanjih so rezultat trdega dela in prepričanja, da je harmonika glasbilo z velikim kreativnim potencialom, ki daje možnost odkrivanja novih poti do sodobnega glasbenega izražanja. Njihov repertoar sega od izvirnih sodobnih skladb, transkripcij velikih klasikov pa vse do uspešnic in za občinstvo všečnih skladb.
Vstopnice na kraju dogodka, uro pred koncertom: 5 €


Četrtek, 14. november 2019, ob 20.00
Kulturni dom Gorica (I)

SIMONE ZANCHINI ZZ INTERNATIONAL 4TET (I)
Simone Zanchini, harmonika
Ratko Zjača, kitara
Stefan Bartus, kontrabas
Jože Zadravec, bobni

Pred koncertom: nastop učencev harmonike Glasbene šole Nova Gorica in Glasbene šole Tolmin.

Glasbena vizija zasedbe Simone Zanchini ZZ International Quartet odseva več glasbenih spektrov, ki pa jih v eno povezujeta izrazit individualizem in visoka poustvarjalna nota. Širok glasbeni diapazon skupine, ki se razteza od mirne intimnosti do strastne inventivnosti, združuje sodobno klasično, jazz in »world« glasbo ter prosto improvizacijo. Ustvarjanje zasedbe prehaja meje notirane glasbe in prestopa v svobodo. Edinstveni zvočni pejsaži temeljijo na tradiciji, vsebujejo pa primesi modernega jazza. Kvartet izvaja tako izvirne skladbe, ki razkrivajo nova zvočna polja, z uporabo sodobnih in alternativnih tehnik, kot tudi mojstrsko dodelane improvizacije, ki zapeljujejo z vratolomnimi harmonikarskimi prijemi izvrstnega Simoneja Zanchinija.
Vstopnice v predprodaji na prodajnih mestih Eventim: 8 €
Na kraju dogodka, uro pred koncertom: 10 €


Petek, 15. november 2019, od 21.00 dalje
Bevkov trg in velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

KIMMO POHJONEN SKIN (FI)
Kimmo Pohjonen, harmonika, elektronika, glas
Inka Pohjonen, kitara, elektronika, glas
Saana Pohjonen, bobni, glas

Pred koncertom: Ansambel Suho cvetje na Bevkovem trgu, Nova Gorica

Avantgardni finski glasbeni virtuoz Kimmo Pohjonen je svetovna harmonikarska zvezda. Znan je po svojem edinstvenem pristopu k harmoniki in po eksperimentalni glasbi, ki jo izvaja s svojo unikatno električno harmoniko. V Novi Gorici se bo predstavil s projektom Skin, ki predstavlja visoko čaščeni album Sensitive Skin. Album je leta 2016 posnel skupaj s hčerkama Inko in Saano Pohjonen ter vrsto najimenitnejših finskih glasbenikov. V nizu njegovih devetih albumov je prav ta najbolj opevan. Trio je s projektom Kimmo Pohjonen Skin, ki ga odlikujejo atmosferične zvočne ekspedicije z razpoloženjsko, zvočno mikavno in inovativno glasbo, na intenzivnih evropskih turnejah od leta 2016.
Vstopnice v predprodaji na prodajnih mestih Eventim: 10 €
Na kraju dogodka, uro pred koncertom: 12 €


Sobota, 16. november 2019, ob 20.00
Kulturni dom Grgar

MARKO HATLAK BAND (SL)
Marko Hatlak, harmonika, glas
Žiga Kožar, bobni
Leon Firšt, klaviature
Erik Čebokli, bas
Lazaro Amed Hierrezuelo, tolkala, violina 

Pred koncertom: nastop učencev harmonike Glasbene matice Furlanije Julijske krajine

Odlični harmonikar Marko Hatlak, doma iz Prvačine pri Novi Gorici, se s projektom Marko Hatlak Band predstavlja tudi kot pevec in avtor oz. aranžer večine skladb. Ob sebi je zbral vrhunske slovenske glasbenike, ki ga s svojim delom, virtuoznostjo, ustvarjalnim poljem in pozitivnim nabojem tudi izredno navdihujejo. Njihova odrska kemija je preprosto izjemna – in seveda nalezljiva. Uspešno združuje pretanjenost in eksplozivnost sproščenega klubskega vzdušja ter zabavnega koncertnega doživetja, ki kar prekipeva od energije. Marko Hatlak Band se spušča v funk, pop in latino vode, navdih črpa tudi v nežnih baladah velikanov rock glasbe.
Vstopnice v predprodaji na prodajnih mestih Eventim: 8 €
Na kraju dogodka, uro pred koncertom: 10 €


Nedelja, 17. november 2019, ob 17.00
Kulturni dom Šempas

DENIS NOVATO TRIO (I)
Denis Novato, harmonika
Robert Briščak Bobo, bas kitara in bariton
Jani Rednak, kitara

Pred koncertom: nastop učencev harmonike Šole glasbe in umetnosti Ozlinka

Tržačan Denis Novato, virtuoz in svetovni prvak na diatonični harmoniki leta 1998, bo s koncertom narodno-zabavne glasbe zaključil Mednarodni festival harmonike Harmonikada. Novato, ki je svoje glasbeno znanje bogatil pri Zoranu Lupincu, je prepotoval ves svet in se v Kanadi uvrstil kot prvi tuji nominiranec v Polka Hall of Fame. Z zvoki diatonične harmonike je razveseljeval monaškega princa Alberta, slovenskega predsednika Boruta Pahorja, italijanskega predsednika Giorgia Napolitana pa tudi papeža Frančiška. Sodeluje z največjimi imeni domače in tuje narodno-zabavne glasbe. V 30-letni karieri je posnel in izdal 33 albumov za različne diskografske hiše. Podpisal se je pod več kot 100 avtorskih skladb za harmoniko, brata Avsenik pa sta mu posvetila skladbo Polka za prijatelja.
Vstopnice na kraju dogodka, uro pred koncertom: 5 €

 

 

 

 


Post a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Vabljeni k obisku dogajanja v Novi Gorici!

© Mestna občina Nova Gorica. Vsebin ni dovoljeno kopirati / uporabljati brez predhodnega pisnega dovoljenja avtorja. Za več informacij nas kontaktirajte.
Izvedba spletne strani: KK, multimedija & oglaševanje