Dobrodošli na spletni strani dogodkov v Novi Gorici!

Na kolo za novoletno osvetlitev

Na kolo za novoletno osvetlitev

15. 12. 2020
objavljeno v Novice
/

Od jutri dalje bo na Bevkovem trgu v središču Nove Gorice mogoče sesti na sobno kolo in s kolesarjenjem proizvajati električno energijo za novoletne lučke. V projektu sistema sobnih koles za proizvodnjo električne energije so moči združili novogoriška mestna občina, Šolski center Nova Gorica in goriška podjetja: Arctur, Elektro Primorska, GEN-I, Intra lighting, LED Lux in Mahle. Kolesariti bo mogoče vse dni v tednu do 3. januarja. V soboto, 26. decembra, pa bo mestna občina v sodelovanju z Društvom ljubiteljev teka Filipides in Rotary Clubom Nova Gorica izvedla Goricatlon, tokrat v obliki 12- urnega (ali 24-urnega, odvisno od ukrepov) kolesarjenja Nove Gorice.

Dijaki in študenti Šolskega centra Nova Gorica so pod vodstvom mentorjev v dveh ličnih zabojnikih postavili 4 sobna kolesa, povezana z osvetlitvijo posamezne smrečice, posajene v loncu. Led luči na smrečicah svetijo z različno jakostjo in učinkom glede na to, kako močno oseba poganja kolo. Na izbiro bodo različne težavnostne stopnje kolesarjenja, kot jih najdemo na kolesarskih poteh do goriških kulturno-zgodovinskih in naravnih znamenitosti. Obiskovalcem želimo prikazati, koliko truda je potrebnega, da se energija proizvede in sočasno osvestiti ljudi o pametni rabi energije.

Podžupan Simon Rosič poudarja pomen projekta in sodelovanja pri njegovi izvedbi: »V projektu novoletne osvetlitve smo združili trajnostno rabo energije in pomen izobraževanja. Obenem projekt spodbuja aktivno življenje. Veseli nas, da so njegov pomen prepoznala goriška podjetja, ki sama udejanjajo poslanstvo tega prostora, ki se ni nikoli ustrašilo tehničnih izzivov.«

S kolesarjenjem v sistemu sobnih koles na Bevkovem trgu začnemo jutri, v torek 15. decembra, ob 17.30, ko bodo na kolo sedli direktorji sponzorskih podjetij skupaj z županom dr. Klemnom Miklavičem. Kolesariti bo mogoče brezplačno vsak delovnik, med 15.30 in 20.30, ob sobotah in nedeljah pa med 10.00 in 20.30. S sistemom bo upravljal Mladinski center Nova Gorica. Da ne bi prihajalo do zbiranja ljudi, ki bi čakali na kolesarjenje, bodo v mladinskem centru zbirali rezervacije za termine kolesarjenja. Prijava bo mogoča med obratovalnim časom kolesarjenja (pon-pet: 15:30-20:30 in sob-ned: 10:00-20:30) na telefonski številki: 041 622 601. Na voljo bodo 15 minutni termini, vsakemu terminu bo sledilo 5 minutno razkuževanje. Rezervirati bo mogoče več zaporednih terminov. V vsakem zabojniku bodo hkrati lahko kolesarili štirje kolesarji, saj bodo med kolesi zaščitne plastične pregrade. Izvedbo kolesarjenja smo preverili na Območni enoti NIJZ-a Nova Gorica, kjer nam je njen predstojnik doc. dr. Marko Vudrag pomagal z ustreznimi nasveti. Obiskovalce prosimo za dosledno spoštovanje ukrepov, razkuževanje rok in nošenje zaščitne maske.

Od 21. decembra dalje bo z mobilnim studiem »Praznični radio v mestu« na Bevkovem trgu prisoten Radio Robin, ki bo poskrbel za dodatno glasbeno in animacijsko dogajanje.

Fotografija: Mateja Pelikan


Post a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Vabljeni k obisku dogajanja v Novi Gorici!

© Mestna občina Nova Gorica. Vsebin ni dovoljeno kopirati / uporabljati brez predhodnega pisnega dovoljenja avtorja. Za več informacij nas kontaktirajte.
Izvedba spletne strani: KK, multimedija & oglaševanje