Dobrodošli na spletni strani dogodkov v Novi Gorici!

Dnevi stare glasbe 2016: Starodavna indijska glasba – Rohan Dasgupta in Deepshankar Bhattacharjee, sitar (Indija) Sandip Banerjee, table (Indija)

Loading Dogodki

« All Dogodki

  • This dogodek has passed.

Dnevi stare glasbe 2016: Starodavna indijska glasba – Rohan Dasgupta in Deepshankar Bhattacharjee, sitar (Indija) Sandip Banerjee, table (Indija)

22. 9. 2016, @ 20:00 - 22:00

Rezervacija in nakup vstopnic preko spleta na www.kulturnidom-ng.si ali pri blagajni Kulturnega doma Nova Gorica od 1. septembra vsak delavnik od 10. do 12. ure in od 15. do 17. ure.

______________________________________________________

Začetki severno-indijske klasične glasbene tradicije segajo v sredino drugega tisočletja pr. n. št., ko so se iz svetih himn pod vplivom tradicionalne glasbe razvile rage in jati. Inštrument sitar se je pojavil veliko kasneje, kot fuzija indijske vine in setarja (perzijske dolgo-vrate lutnje), za kar naj bi bil odgovoren Amir Khusrau, filozof, poet in glasbenik 13. stoletja.

Rohan Dasgupta je eden najpomembejših predstavnikov mlade generacije severno-indijske glasbene tradicije. Nastopil bo v triu z bratrancem Deepshankarjem Bhattacharjeejem (oba izhajata iz ugledne družine indijskih glasbenikov) in izvrstnim tablistom Sandipom Banerjeem, ki je v Sloveniji že gostoval pod pokroviteljstvom Indijske ambasade v Sloveniji.

Raga Abhogi spada med pozno-večerne rage in je resnega, globoko čustvenega značaja. Lestvica je pentatonična in izvira iz južno-indijskega glasbenega sistema. Tako kot običajno se raga začne z Alaapom in Jod jhalo, solističnim uvodom brez ritma, ki postopoma razkrije zanjo značilno lestvico in razpoloženje. Temu sledi kompozicija v 10-dobnem ritmičnem načinu Jhap tal ter improvizacija nanjo. Raga se zaključi z znanim 16-dobnim ritmičnim načinom Teentaal. Z njim glasbeniki doesežejo značilno postopno naraščanje ritma in intenzivnosti: globoko poduhovljeno muziciranje se bo z večnim crescendom zaključilo v končnem vrhuncu.

Rohan Dasgupta je rojen v Kalkuti in je eden najpomembnejših predstavnikov mlade generacije severno-indijske glasbene tradicije, ki ga je za svet glasbe navdihnil in vanj tudi uvedel Abdul Halim Jaffer Khan, njegov učitelj sitarja pa je bil od mladih nog tudi Hara Shankar Bhattacharya. Že vrsto let nastopa po vsem svetu in je posnel že veliko zgoščenk z željo, da bi svetu prikazal globino in tradicijo neverjetne indijske glasbe. Kot glasbenik je dozorel in razvil samosvoj meditativni slog igranja na to tradicionalno indijsko glasbilo. Z dinamično odrsko prezenco in skromno osebnostjo se je izkazal na uglednih glasbenih festivalih po Indiji, pa tudi v Evropi, Rusiji in Južni Ameriki, med drugim je bil prejemnik štipendije indijske vlade. Po uspešni izdaji solo albuma  Sages (Modreci) trenutno nastaja njegov meditativni album »Ohm«.

Sitarist “Sur-Moni” Deepsankar, rojen leta 1986, je predstavnik četrte generacije iz družine sitaristov, globoko posvečenih glasbi. Svojo umetniško pot je začel že v zgodnjem otroštvu. Njegova najpomembnejša učitelja sta bila oče  Hara Shankar Bhattacharya in Padmabhusahan Ustad Abdul Halim Jaffer Khan Saheb, ki je iznašel in izpopolnil poseben stil igranja, imenovan Jafferkhani Baaj, katerega nadaljevalec je tudi Deepsankar. Nastopal je na različnih prizoriščih v Indiji in na tujem. Njegovi koncerti v New Yorku in različnih mestih Švice, Nemčije, Nizozemske, Francije in Švedske so naleteli na odlične odzive poznavalcev in publike.

Sandip Banerjee je glasbenik, ki ga All India Radio uvršča med najuglednejše indijske glasbenike, tablo igra že od leta 1973. Znan je po svoji elegantni spremljavi in izjemno spretnimi solo nastopi. Pogosto koncertira, predava in vodi delavnice v tujini, je pa tudi redni sodelavec indijske radiotelevizije. Sandip je bil leta 1992 prejemnik državne štipendije indijske vlade. Izdal je več zgoščenk v sodelovanju z različnimi umetniki v Indiji in tujini. Njegov učbenik za učenje table z naslovom “Le Tabla” je izdala francoska založba ID Music. Je tudi redni sodelavec Indijskega sveta za kulturno sodelovanje (ICCR). Njegovi učitelji so bili Kanai Dutta, Sanjoy Mukherjee in Pandit Sankha Chatterjee.

Podrobnosti

Datum:
22. 9. 2016
Čas:
20:00 - 22:00
Dogodek Category:

Vabljeni k obisku dogajanja v Novi Gorici!

© Mestna občina Nova Gorica. Vsebin ni dovoljeno kopirati / uporabljati brez predhodnega pisnega dovoljenja avtorja. Za več informacij nas kontaktirajte.
Izvedba spletne strani: KK, multimedija & oglaševanje