Dobrodošli na spletni strani dogodkov v Novi Gorici!

Na obisku: Marinko Pintar & slovenska odprava na Gašerbrum 1 1977 s kamiončinom OM Lupetto [Poletna scena]

Loading Dogodki

« All Dogodki

  • This dogodek has passed.

Na obisku: Marinko Pintar & slovenska odprava na Gašerbrum 1 1977 s kamiončinom OM Lupetto [Poletna scena]

tor, 16. julij, @ 21:00

Pisalo se je leto 1977 in 8. maja se je 9-članska posadka Tržiško-Kranjske naveze s šoferjem Marinkom Pintarjem iz Solkana in dr. Martinom Košakom podala osvojiti še neosvojljivo v takratni Jugoslaviji – osemtisočake v Himalaji.

Marinko Pintar šofer, kasneje lastnik avtoprevozniškega podjetja in danes vinogradnik, je vzljubil hribe, ko je še kot petošolec sredi poletnih počitnic šel s Planinskim taborom odkrivati naše domače Alpe v Trenti. Radovednost in nemirni duh sta v sredini 70-ih let, ko je nastopila naftna kriza, 25-letnega šoferja OM Lupetta pripeljala v družbo Nejca Zaplotnika, Andreja Štrempfelja, Janeza Lončarja, Filipa Benceta, Franca Čanžeka, Draga Bregarja in Boruta Berganta. Marinko je bil zadolžen za prevoz alpinistov, ki so se takrat povzpeli na najnižjega med 14 najvišjimi vrhovi sveta, Gašerbrum 1. Spremljal jih je vse do prvega baznega tabora.

Več o tri in pol-mesečni izkušnji z alpinisti na poti v Lupettu, ki se je zaključila 15. avgusta 1977, bo povedal Marinko Pintar na Poletni sceni v torek, 17. julija 2019, ob 21. uri.

 

 

 

Podrobnosti

Datum:
tor, 16. julij
Čas:
21:00
Dogodek Category:

Prizorišče

Ploščad Silvana Furlana
Trg Edvarda Kardelja 1
Nova Gorica, 5000 Slovenija
+ Google Map

Vabljeni k obisku dogajanja v Novi Gorici!

© Mestna občina Nova Gorica. Vsebin ni dovoljeno kopirati / uporabljati brez predhodnega pisnega dovoljenja avtorja. Za več informacij nas kontaktirajte.
Izvedba spletne strani: KK, multimedija & oglaševanje