Dobrodošli na spletni strani dogodkov v Novi Gorici!

Pierre Hamon: »Los pasos perdidas – veter starega in novega sveta«, koncert [Flores Musicae]

Loading Dogodki

« All Dogodki

  • This dogodek has passed.

Pierre Hamon: »Los pasos perdidas – veter starega in novega sveta«, koncert [Flores Musicae]

19. 9. 2019, @ 20:00

Pierre Hamon vabi: “Vabilo k meditaciji in sanjam, tu vam ponujam potovanje z vetrom v zvočne svetove flavt in drugih pihal starih civilizacij: od različnih dvojnih flavt, izhajajočih iz grškega aulosa, do dvojnih in trojnih flavt starih mehiških civilizacij; od piščali na tri luknje z bobnom, ki se je v nekaterih krajih ohranila še do danes; pa do koščenih, trstenih, keramičnih, lesenih pišcali zelo različnih oblik … za očarati živeče ali za komunikacijo z duhovi. “Bodite predvsem žival vetra, piha” je rekel znameniti flavtist Franz Bruggen v mojstrskih tečajih ob koncu sedemdesetih let. Oziroma bodite “mistik zvoka”, kot to opisujejo različne tradicije. Ta program je torej iskanje te prvobitne moči glasbe, ki je nastala s prvim izdihom, vetrom, ki lahko pripelje trans, meditacijo ali vzhičenje. Narejen je na moji potrebi po dihanju in pihanju, in po iskanju samega trenutka.”

 

Po tem, ko je od osemdesetih let dvajsetega stoletja sodeloval pri ponovni obuditvi stare in predvsem srednjeveške glasbe v Franciji (s skupinami, kot so Ensemble Gilles Binchois, Alla Francesca in različnimi projekti okrog glasbe Machaut-ja), Pierre Hamon od leta 1995 redno sodeluje z Jordijem Savallom. V želji, da bi poglobil svoj pristop do stare glasbe se je zgodal začel zanimati za različne glasbene tradicije, prvo v Evropi in nato še drugod. Leta 1998 je postal učenec Pandita Hariprasada Chaurasije, mojstra severno-indijske glasbe in prečne flavte bansuri, nato pa ga je to raziskovanje pripeljalo do različnih predkolumbijskih civilizacije južne, srednje in severne Amerike.

Sodeloval je na številnih nagrajenih albumih. Leta 1994 je postal prvi profesor kljunaste flavte akademske stopnje v Franciji in od takrat uči na CNSMD v Lyonu. Redno predava in vodi mojstrske tečaje na pomembnih inštitucijah celega sveta, kot je na primer Schola Cantorum v švicarskem Baslu.

Je skladatelj in producent originalne glasbe za nov celovečerni risani film “Pachamama” argentinskega režiserja Juana Antina in studia Folivari, ki je leta 2019 bil nominiran za nagrado Cesar.

 

Podrobnosti

Datum:
19. 9. 2019
Čas:
20:00
Dogodek Categories:
,

Prizorišče

Grad Kromberk
Grajska cesta 1
Kromberk, Slovenija
+ Google Map

Vabljeni k obisku dogajanja v Novi Gorici!

© Mestna občina Nova Gorica. Vsebin ni dovoljeno kopirati / uporabljati brez predhodnega pisnega dovoljenja avtorja. Za več informacij nas kontaktirajte.
Izvedba spletne strani: KK, multimedija & oglaševanje