Dobrodošli na spletni strani dogodkov v Novi Gorici!

Urbana intervencija – odkritje skulpture »Vrvohodec/Funambolo« Giorgia Valvassorija

Loading Dogodki

« All Dogodki

  • This dogodek has passed.

Urbana intervencija – odkritje skulpture »Vrvohodec/Funambolo« Giorgia Valvassorija

22. 9. 2016, @ 18:00 - 19:00

Zavod Gong želi s postavitvijo kipa Vrvohodec/Funambolo Giorgia Valvassorija približati sodobno umetnost najširšemu krogu Novogoričanov. Znano je namreč, da umetniški projekti v javnem prostoru prispevajo k večji kakovosti bivanja v mestih in dajejo meščanom spodbudo za razmišljanje. Poleg tega javna umetnost, ki je namenjena in dostopna vsem, poglablja estetsko dimenzijo mimoidočih. Stalna postavitev skulpture v središču Nove Gorice pa ima še eno pomembno funkcijo: zbliževanja dveh obmejnih mest in izmenjave kulturnih dogodkov med Novo Gorico in Gorico.

“Giorgio Valvassori je uveljavljeni italijanski kipar in grafik iz Gorice, ki je svoje kipe in instalacije že večkrat predstavil slovenski publiki. Za njegovo ustvarjalno delo, ki je neločljivo povezano s prostorom, tako notranjim kot zunanjim, je značilna asketska likovna govorica, večpomenskost ter iskanje ravnovesja med vsebino, obliko in izbranim materialom. Slednje velja tudi za kip Vrvohodca – stilizirano golo moško figuro, oblikovano z likovno izčiščenimi linijami, ki ima umetnikove obrazne poteze in zavezane oči, kar nakazuje, da je zazrta v svoj notranji svet. Odstiranje očem nevidnega in nezavednega pa ni edina misel, ki jo kip uteleša. Lik vrvohodca namiguje tudi na iskanje ravnotežja med dejanji in idejami v vsakdanjem življenju, a ne na resen, pač pa lahkoten in igriv način”, je o avtorjevem delu zapisala likovna kritičarka Nataša Kovšca.

Giorgio Valvassori (1947) je umetnost študiral na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah, kjer je diplomiral leta 1980. Istega leta se je zaposlil na Državni srednji šoli za umetnost Max Fabiani v Gorici, kjer je do leta 2010 poučeval risbo in slikarsko načrtovanje. Od leta 1978 je imel vrsto samostojnih predstavitev, sodeloval pa je tudi na številnih skupinskih razstavah v Italiji in tujini. Leta 2003 je pripravil projekt “Počitek za oči”, ki je vključeval serijo samostojnih razstav na petih različnih prizoriščih v Italiji in Sloveniji (v ljubljanski Mestni galeriji in Pilonovi galeriji Ajdovščina), na katerih je italijanski in slovenski publiki predstavil svojo obsežno umetniško produkcijo, nastalo med letoma 1978 in 2001. Kot svobodni umetnik živi in ustvarja v Gorici.

 

 

Podrobnosti

Datum:
22. 9. 2016
Čas:
18:00 - 19:00
Dogodek Category:

Organizator

Zavod GONG

Vabljeni k obisku dogajanja v Novi Gorici!

© Mestna občina Nova Gorica. Vsebin ni dovoljeno kopirati / uporabljati brez predhodnega pisnega dovoljenja avtorja. Za več informacij nas kontaktirajte.
Izvedba spletne strani: KK, multimedija & oglaševanje