Dobrodošli na spletni strani dogodkov v Novi Gorici!

ŽPZ Kombinat & FPZ Z’Borke, koncert

Loading Dogodki

« All Dogodki

  • This dogodek has passed.

ŽPZ Kombinat & FPZ Z’Borke, koncert

1. 9. 2017, @ 20:00 - 23:30

20.00 Feministični pevski zbor Z’Borke, vokalni koncert
20.30 Ženski pevski zbor Kombinat, vokalni koncert

* Zaradi slabe vremenske napovedi se koncert seli v veliko dvorano novogoriške mestne hiše.

 

Z’Borke že nekaj časa čutijo praznino na področju bolj angažiranega zborovskega petja. Na splošno je ogromno ljudskih pesmi, prirejenih za zbor, polnih seksizma, ženske pasivnosti, neenakovrednosti in stereotipov. Zborovski pevci in pevke s petjem tovrstnih pesmi pritrjujejo stereotipom in reproducirarajo status quo. Poleg tega pa je tudi popularna, zabavna glasba vse bolj seksistična, ženske postavlja v pasiven, neenakovreden položaj, jih objektificira ter jasno spodbuja nasilje nad ženskami. Zaradi vseh navedenih razlogov so se članice odločile ustanoviti feministični pevski zbor. Cilj tega zbora je petje pesmi, v katerih ni seksizma, v ljudskih pesmih ženske opolnomočiti in jih postaviti v enakovreden in aktiven položaj. Njihov cilj je tudi spreminjanje seksističnih besedil v popularni glasbi. FPZ Z’borke deluje proti seksizmu, nehierarhično in antikapitalistično. Zbor spodbuja enakopravnost ter enake možnosti vseh, predvsem pa žensk in manjšin.

 

Ženski pevski zbor Kombinat se je ustanovil na dan upora, 27. aprila 2008, ko se je skupina deklet zbrala na ustanovni skupščini v ljubljanskem Rogu in sklenila, da bodo prepevale pesmi upora z vsega sveta. Ideja o takšni pevski skupini se je rodila mesec dni prej, na dekliščini ene od naših članic. Pred občinstvom je ŽPZ Kombinat prvič zapel 23. maja 2008 v Menzi pri koritu na Metelkovi v sklopu proslave ob dnevu mladosti. Njihov credo je z rdečo kredo pisati izročilo upora. Ne na stene, temveč na ušesne membrane. Z glasom ohranjati spomin na glas(be)no tradicijo pokončne hrbtenične drže, ki ne podlega družbeni skoliozi. Združene so v pesmi in prepričanju, da je upor ena osnovnih človekovih pravic. Verjamejo, da kritična misel lahko vzklije le iz uporne drže. Naš čas golta človeško dušo, na oltar postavlja uspeh, tekmovalnost in videz. Ni mu mar za človekove pravice, čeprav si jih za alibi marsikdaj sposodi. Iz spoštovanja do vseh, ki so dvignili glas in dali življenja, obujamo pesmi, ki so hrabrile duha v revolucijah in uporih širom sveta in jih prepevamo v izvirnih jezikih. Te pesmi za nas niso le uglasbene besede, marveč dragocena in pretresljiva pričevanja človekove vere v lepši svet. Za vse ljudi.

 

COVER-event-foto-FB_PoletnaScena17_1920x1080_jun17_1sep-2

 

Podrobnosti

Datum:
1. 9. 2017
Čas:
20:00 - 23:30
Dogodek Category:

Vabljeni k obisku dogajanja v Novi Gorici!

© Mestna občina Nova Gorica. Vsebin ni dovoljeno kopirati / uporabljati brez predhodnega pisnega dovoljenja avtorja. Za več informacij nas kontaktirajte.
Izvedba spletne strani: KK, multimedija & oglaševanje