Dobrodošli na spletni strani dogodkov v Novi Gorici!

“S polja v mesto vrtnic – Nova Gorica nekoč in danes”, razstava fotografskih posnetkov Nove Gorice

“S polja v mesto vrtnic – Nova Gorica nekoč in danes”, razstava fotografskih posnetkov Nove Gorice

4. 4. 2017
/

“S polja v mesto vrtnic – Nova Gorica nekoč in danes”, razstava fotografskih posnetkov Nove Gorice

Razstavni prostor med Goriško knjižnico Franceta Bevka in Slovenskim narodnim gledališčem v Novi Gorici ponuja obiskovalcem novo razstavo, ki jo je pripravil Pokrajinski arhiv v Novi Gorici v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica. Razstava »S polja v mesto vrtnic – Nova Gorica nekoč in danes« se poigrava s primerjavo fotografskih posnetkov Nove Gorice iz preteklosti s sodobnimi posnetki istih predelov mesta in tako prikazuje arhitekturni razvoj Nove Gorice od prvih gradenj do današnjih dni. Starejše generacije se bodo ob pogledu na črno-bele fotografije z nostalgijo spomnile na čas, ko je bila Nova Gorica še bolj ali manj gradbišče, saj so od prvih »ruskih« blokov in občinske stavbe na njenih tleh ves čas rasle nove stavbe. Mlajšim pa bosta pogled na nekdanjo podobo Bevkovega trga ali razgled z nebotičnika sredi 60-ih let prejšnjega stoletja odstrla tančico skrivnosti iz preteklosti mesta, ki ga nekoč ni bilo.

Na enem izmed panojev lahko preberemo zapis:
Novo Gorico dvigajo iz tal mladinske brigade. Muhasti potok, ki je prej preplavljal polja, njive in travnike, teče zdaj po novi, ravni strugi in pod novimi mostički. Preko vse doline se že beli v ravni črti nova, glavna moderna cesta. Ob njej se že dvigajo prve mogočne stavbe novega mesta /…/ (Tretja čitanka, Državna založba Slovenije, 1949)

Arhivsko gradivo je iz fondov in zbirk Pokrajinskega arhiva v Novi  Gorici, avtorica barvnih fotografij je Metka Nusdorfer Vuksanović, Pokrajinski arhiv v Novi Gorici. Razstava bo na ogled do oktobra 2017. Vabljeni k ogledu.

 

Foto: Mateja Pelikan

 


Post a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Vabljeni k obisku dogajanja v Novi Gorici!

© Mestna občina Nova Gorica. Vsebin ni dovoljeno kopirati / uporabljati brez predhodnega pisnega dovoljenja avtorja. Za več informacij nas kontaktirajte.
Izvedba spletne strani: KK, multimedija & oglaševanje